Via dit logo kom je steeds weer op de index-pagina terecht !
Naar de vorige pagina Naar het einde van de pagina Naar de volgende pagina
NL FR

DEGOE.BE

Aanschaf


Kleine voorwaarden

Voordat je een degoe koopt, moet je al een kooi hebben en zeker weten hoe je ermee moet beginnen. Een degoe is nog niet algemeen bekend dus je zult ze niet in alle dierenwinkels vinden. Ga naar een serieuze dierenspeciaalzaak waar de dieren goed verzorgd worden. Zorg dat je juiste voeding en de nodige accesoires klaar hebt. Je hebt alles? Goed, het kan beginnen. Als je een degoe gaat kopen, is het het best om er minstens 2 te nemen. Als je er om de een of andere reden toch maar één wilt hebben, zal je nog meer tijd in je gezelschapdier moeten steken om zijn moreel goed te houden. Degoes zijn erg sociale dieren en voelen zich nog het meeste thuis binnen een grotere groep. Als er één enkele degoe alleen in een kooi verblijft, kan zijn gedrag zich niet goed ontwikkelen en zal hij waarschijnlijk zo wegkwijnen dat hij niet eens meer gaat eten.

Wees er vooraf zeker van dat je degoes in huis haalt omdat je ze echt wilt. Net zoals de meer traditionele huisdieren, worden nu ook degoes regelmatig in dierenasielen gedumpt (ga dus ook daar een kijkje nemen, zie links). Hou rekening met de voor- en nadelen!

Voordelen van een degoe:
* zeer aangenaam kijkdiertje
* zijn gedrag vrolijkt het hele huis op
* hij leeft relatief lang: 5 tot 8 jaar
* in groep vermaakt hij zich ook zonder menselijk gezelschap

Nadelen van een degoe:
* is geen knuffeldier
* kan luidruchtig zijn
* smijt graag vuiligheden uit de kooi
* je moet aandachtig zijn bij z'n dieet

De degoes kiezen

Er wordt aangeraden om met jonge dieren te beginnen. Oudere degoes die je uit een winkel haalt, zijn meestal minder sociaal, hebben een langer onbekend verleden en leven ten slotte minder lang dan de jongere generatie. Als je echter wat meer ervaring hebt in het tam maken en samenzetten van degoes, is het een waar plezier om ze in hun nieuwe thuis eindelijk -langzaam- te zien openbloeien. Het is vanzelfsprekend dat je beter degoes met hetzelfde geslacht neemt om een kolonie in de toekomst te vermijden (een nest kan makkleijk vijf baby-degoetjes bevatten). Laat je er wel van verzekeren dat de aanbieder je wel degelijk het gevraagde geslacht geeft, want men durft zich daar weleens in te vergissen. Indien je een grotere, nog boeiendere groep wilt, kun je degoes van verschillende geslachten samenzetten, zolang er maar meer vrouwtjes dan mannetjes (nog beter is maar 1 enkel mannetje) in het verblijf zijn. Anders zullen de mannetjes onder elkaar vechten en dit verloopt niet altijd even goed, en zet bij het koppelen altijd het vrouwtje bij het mannetje en nooit andersom.

De nieuwe thuis

We zijn thuis, de stresserende degoes zitten zoals vaak in een kartonnen doos dat gevaarlijk is bij degoes met hun zéér scherpe tanden. Je haalt ze eruit en ze hebben geen flauw idee waar ze zouden kunnen zijn. Laat je spiksplinternieuwe degoes de kamer goed bekijken en laat ze de kooi besnuffelen. Maak nog geen bruuske bewegingen want in het begin schrikken ze rap. Praat zachtjes met je nieuwe huisgenootjes om ze gerust te stellen. Mijn degoes schrokken in het begin ook rap en bleven de eerste dag op hun plaats zonder te bewegen, een onder het rad en het andere onder een hangend huisje. Degoes zijn bang van bijna niks. Na een week zullen ze al erg veranderd zijn. Je zal ze kunnen loslaten in de kamer (zie "pak me dan, als je kan" en "het tam maken van een degoe" op de pagina gedrag).


Nieuwe degoes bijzetten

Als je later nog enkele degoes bij de groep wilt zetten, kan dat. Vooral de degoes nog jonkies zijn, zullen ze gauw met elkaar kunnen omgaan. Als je argwaan bij de partijen bespeurt, kun je misschien best je eerste degoes in een kamer zetten die ze niet kennen, want daar hebben ze nog niet hun territorium gemaakt en kunnen ze moeilijk tegen de nieuwelingen zeggen: "Wegwezen, dit is van mij!". Een andere tactiek is om je eerste degoes bij de nieuwe zetten, opdat zij zich als meer bescheiden nieuwelingen gaan gedragen . En dan maar hopen en duimen of ze elkaar gaan accepteren.
 
Naar de vorige pagina Naar de bovenkant van deze pagina Naar de volgende pagina
"; echo "  $difference seconds on 1-eurohost.com server BE2"; echo "$_ENV[USER]"; echo ""; ?>